راه غلبه بر غضب

به ما گفته اند: اگر غضبناک شديد، بنشينيد و اگر نشسته ايد بيارميد تا خشمتان فروبنشيند؛ چنانکه به ما گفته اند: اگر سگي به شما حمله کرد بنشينيد؛ زيرا آن سگ وقتي مي بيند شما قصد مقابله نداريد، پس از چند بار صدا کردن، شما را رها مي کند؛ اما وقتي ايستاده ايد احساس مي کند قصد مقابله داريد و حمله مي کند.
قدرت بدني، سلامت، داشتن اعصاب سالم، قدرت غضب و خشم و انتقام، نعمت الهي است. به ما دستور داده اند غضب را در صحنه هاي درون مرزي بر عليه دوستانتان بکار نبريد و اگر در داخل منزل يا محل کار، عصباني شديد، اين غضب را اعمال نکنيد؛ اما اگر با دشمنان دين در افتاديد، آن را اعمال کنيد اين دو بيان از اميرالمؤمنين (عليه السلام) است. آن حضرت، نسبت به بي مهري و ايذايي که از ناحيه دوستان به انسان مي رسد مي فرمايد: «وقتي قدرت انتقام نداريم، صبر و حلم و آنگاه که قدرت انتقام داريم، گذشت و بخشايش، بهترين نعمت است» (50).
و بيان آن حضرت نسبت به دشمنان دين و نظام اسلامي اين است که: «من احد سنان الغضب لله سبحانه قوي علي اشداء الباطل» (51)
کسي که دندان غضب را براي رضاي خدا تيز کند، مي تواند دشمنان دين را از پا در آورد. علي (عليه السلام) که نسبت به صحنه هاي درون مرزي، اين همه دستور صبر، حلم و بردباري و گذشت مي دهد نسبت به جبهه هاي جنگ با دشمن برون مرزي مي فرمايد: آن قدر غضبناک شويد که دندانها را به هم بفشاريد تا خشم و قدرت شما دو چندان شود(52).
50. نهج البلاغه، حکمت 11 و 52.51. همان، حکمت 174.52. همان، خطبه 66.