خلوت رسول اکرم صلي الله عليه و آله و سلم

وجود مبارک پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم قبل از بعثت و پيش از مسئوليت سالت سالي چند روز از[266]جامعه فاصله مي گرفت و در غار حرا، واقع در «جبل النور» به عبادت مي پرداخت. کوه نور تقريبا از بلندترين کوههاي اطراف مکه است که بر مکه اشراف دارد و اگر برجها حايل نباشد کعبه کاملا تحت اشراف کسي است که بر بالاي آن قرار مي گيرد. وجود مبارک اميرالمؤمنين (صلوات الله عليه) مي فرمايد:
«و لقد کان يجاور في کل سنة بحراء فاراه و لا يراه غيري» (20)
هر ساله نبي اکرم صلي الله عليه و آله و سلم در غار حرا مجاور بود و تنها من او را مي ديدم و ديگران او را نمي ديدند.
بعضي نقل کرده اند که رفتن پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم به غار حرا از سال ولادت علي بن ابي طالب (عليه السلام) شروع شد و قبل از آن، حضرت رسول صلي الله عليه و آله و سلم براي عبادت به حرا نمي رفت.
بنابراين، همان طور که ميلاد پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم در «عام الفيل» نقشي داشت و کعبه را از گزند «ابرهه» حفظ کرد، ميلاد علي ابن ابي طالب (سلام الله عليه) نيز برکتي بود که از آن مي توان رفتن پيغمبر به کوه حرا را تبيين کرد؛ يا برکت رفتن پيغمبر به کوه حرا باعث شد که در آن سال، علي ابن ابي طالب به دنيا بيايد يا برکت هر دو معلول يک سبب نهايي است و آن عامل فائق، باعث شد که پيغمبر به حرا برود و در همان سال، علي بن ابي طالب به دنيا بيايد.
پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم بعد از رسالت هم سالي چند روز در پايان ماه مبارک رمضان، به اعتکاف مي پرداختند و برخي از شئون اجتماعي را ترک مي کردند و سحرها نيز موظف بودند به نماز شب برخيزند.
گرچه تلاوت بخش پاياني سوره آل عمران براي همه انسانها در همه شرايط، قابل عمل است، ولي نقل شده است که وجود مبارک پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم هنگام برخاستن از خواب، سحرگاه به آسمان، نگاه مي کرد و اين آيات را قرائت مي کرد:
«ان في خلق السموات و الارض و اختلاف اليل و النهار لايات لاولي الالباب الذين يذکرون الله قياما و قعودا و علي جنوبهم و يتفکرون في خلق السموات و الارض ربنا ما خلقت هذا[267]باطلا سبحانک فقنا عذاب النار ربنا انک من تدخل النار فقد اخزيته و ما للظالمين من انصار ربنا اننا سمعنا مناديا ينادي للايمان ان امنوا بربکم فامنا ربنا فاغفر لنا ذنوبنا و کفر عنا سيئاتنا و توفنا مع الابرار ربنا و اتنا ما وعدتنا علي رسلک و لا تخزنا يوم القيامة انک لا تخلف الميعاد» (21)
و شايسته است کساني که به پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم تاسي مي کنند و شب زنده دارند نيز اين چند آيه را قبل از نماز شب، قرائت کنند. انسان شب زنده دار که در سحر مي گويد:
«ربنا اننا سمعنا مناديا ينادي للايمان... »
بايد به گونه اي باشد که صداي نداي الله، ملائکة الله و رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم را بشنود. چنين انساني در اين مواقع خلوت مي کند.
20. نهج البلاغه، خطبه 192، بند 119.21. سوره آل عمران، آيات 190 - 194.