بزرگترين مانع سالک

مهمترين و بزرگترين مانعي که بر سر راه انسان سالک قرار دارد، تعلق به دنياست، تا دل غبارروبي نشود و مانع برطرف نگردد، خورشيد کمال نمي تابد و وصل نمي درخشد.
اميرالمؤمنين (عليه السلام) که هم «اميرالمؤمنين» ، هم «امير الاتقياء» ، هم «اميرالعرفاء» ، هم «اميرالحکماء» و هم «اميرالمتخلقين» است، بعضي از وظايف را [125] گاهي بازگو مي کرد ولي بعضي از تکاليف را مکرر گوشزد مي فرمود.
قرآن هم بعضي از مناقب و فضايل را به صورت گذرا ذکر مي کند، ولي بعضي از امور را مکرر يادآوري مي کند. آنچه را که قرآن به طور مکرر يادآوري مي کند پرهيز ازدنياست؛ زيرا ما هر چه فريب و نيرنگ بوده از دنيا خورده ايم و هر خطري که دامنگيرمان شده از تعلق به دنيا بوده است. هر کس آبروي خود را از دست داده، بر اثر دنيازدگي و هر کس آبرويي به دست آورده بر اثر نجات از فريب دنيا بوده است.
چون خداي سبحان خطر دنيا را مکرر بازگو کرده و در قرآن کريم، بسياري از آيات، ما را از دنيا طلبي پرهيز مي دهد، باعث شده که در سخنان علي (عليه السلام) از دنيا زياد سخن به ميان بيايد.هر چه که ما را از خدا دور و به غير حق مشغول کند دنياست. بعضي به مال، مشغولند و دنياي آنها مالشان است و بعضي به علم، و دنياي آنهاعلم آنهاست. تکاثر، در ارتباط با مال باشد يا علم، دنياست. کسي که درس مي خواند تا علم زيادي فراهم کند براي اين که بگويد من اعلم از ديگران هستم، مانند کسي است که تلاش و کوشش مي کند تا مالي فراهم کندبراي اين که بگويد من سرمايه دارترم:
«هم احسن اثاثا و رءيا» (7)
«ان تکون امة هي اربي من امة» (8)
«انا اکثر منک مالا و اعز نفرا» (9).
گاهي انسان رنج عبادتهاي زيادي را تحمل مي کند، نه براي رضاي خدا، بلکه براي اين که بگويد من زاهدتر يا عابدترم که اين هم دنياست. انسان سالک بايد از تکاثر دنيابپرهيزد و به کوثر آخرت دل ببندد تا مانع بزرگ سير و سلوک الي الله از سر راه او برداشته شود.
7. سوره مريم، آيه 74.8. سوره نحل، آيه 92.9. سوره کهف، آيه 34.